AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Kopr vonný

Zvěřejněno 2013-09-10

  • Kopr vonný

Kopr vonný (lat. Anethum graveolens) je z čeledi miříkovité. Kopr byl oblíbenou kuchyňskou i léčivou bylinou již u starých Egypťanů a Římanů. Pochází pravděpodobně z Přední Asie. V raném středověku jej do Evropy přivezli mniši, takže je zde dnes obecně rozšířený.  Jednoletý kopr je snadno vzhledově zaměnitelný s fenyklem. Bývá až 1 metr vysoký, přičemž má dutou lodyhu a jemně členěné listy. Za vrcholného léta se objevují četné malé žlutavé květy ve velkých okolících, z nichž později dozrávají známá koprová semena. Jsou zpočátku oblá, celistvá a při vysychání se rozpadají na dbě části - nažky. Mnoho éterických olejů, které kopr obsahuje, mu dodává nezaměnitelné aroma.

 

 


Jak pěstovat kopr

Kopr potřebuje výsluní a teplo a vzhledem ke své jemné stavbě by měl být chráněn před větrem. Na takovém místě nejlépe rozvine své příjemné aroma. Je to nenáročná bylina, spokojující se s chudou půdou, která musí být vlhká, ale nesmí být podmáčená.

 

kopr-leciva rostlina v nasi zahradce

 

Od dubna jej můžeme vysévat přímo na záhon, nejlépe opakovaně, každé 2 - 3 týdny, abysme měli k dispozici dostatek čerstvých bylinek. Kopr lze vysévat společně ze zeleninou, obzvláště s mrkví nebo okurkami se snáší velmi dobře. Půdu udržujeme stále kyprou, aby se nazamokřovala. Listy je možné stříhat po celé léto a používat čerstvé. Dají se také sušit nebo zmrazovat, ztrácejí však přitom částečně svou vůni. Semena jsou sklizňově zralá, když se zabarví do hněda.

 

 

 

 

 

Použití kopru

kopr vonný

Kopr vonný se nejčastěji používá v bylinkové kuchyni. Čerstvé listy kopru dodají chuť pokrmům z ryb a ze zeleniny, omáčkám a salátům. Koprová nať je oblíbená jak při přípravě bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky. Vyzkoušejte také koprový dip. Kopr má však také léčivé účinky, neboť čaj z koprového semene pomáhá při zažívacích obtížích a nadýmání. Působí mírně tišivě, a protože je močopudný, může být použit i při ledvinových kamíncích. Podporuje také tvorbu mléka. Kopr vonný je pro své něžné olistění a vzdušné žluté okolíky nádherným doplňkem okrasné zahrady.

 

 

 

 

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem