AKCE

Doprava semen zdarma

Platí na nákup nad 799 Kč
V košíku uplatníte kupón

semenagratis

Pro ostatní zboží platí doprava zdarma nad 2999 Kč

Osivo s dopravou gratis

Estragon neboli dračí pelyněk

Zvěřejněno 2012-11-30

  • Estragon neboli dračí pelyněk

Pelyněk (lat. Artemisia dracunculus) je známou kuchyňskou bylinkou známou pod názvem estragon, která podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a osvěžuje dech. Původní domovinou pelyňku je Asie. Setkáváme se s ním na rozsáhlém území od východní Evropy, přes Sibiř až po Čínu. 

 

Pelyněk dračí je jednou z bylinek bylinkové zahrady, ale můžeme ho pěstovat i v květináči na balkoně, či na parapetní desce kuchyňského okna. Esteticky působí estragon na záhoně v bylinkové zahradě spolu s levandulí a šalvějí.

 

 

 

 

Známe 2 hlavní druhy pelyňku:

 

  • Francouzský pelyněk je v hojné míře využívána hlavně v kuchyni díky své příjemné vůni. Je tmavozelené barvy a nižšího vzrůstu. V porovnání s východním druhem má daleko výrajnější chuť. Právě tento druh nejčastěji používáme v kuchyni.

 

  • Ruský pelyněk je světlezelené barvy a je mohutnější. Narozdíl od francouzského má mírnější vůni i chuť. Není ale náchylný vůči nemocem a škůdcům a je snadnější na pěstování. V minulosti Peršané používali ruský pelyněk při grilování masa. 

 

 

Pěstování fancouzské odrůdy pelyňku je v našich krajinách rozšířenější, zejména pro její výraznější chuť.

 

 

 

 

Pelyněk součástí tradic a mýtů

Pelyněk byl známý ve starověku, používal se jako prostředek v boji proti drakem a hadem, odtud je odvozen i jeho latinský název. Ve středověku byla pelyněk bylinkou, která se používala proti moru. Byla používána i jako bylinka mágů, prý byla spojením dračí a hadí síly. Umisťovali ji do kadidel, ale připravovali z ní i kouzelný nápoj, díky kterému měli mágové vize. Existuje i Pelyňek pravý.

 

Podle pověsti vznikl pelyněk ze dvou semínek a to lněného a ředkviček. Pelyněk známe i pod lidovými názvy estragon, esdragon, Tarkan, Dragon, hadí pelyněk nebo Paldan.  Latinský název pelyňku je odvozen od slova dracunculus, což překládáme jako slovo dráček. 

 

 

 

Artemisia dracunculus

 

 

 

Pěstování pelyňku (estragonu)

Pelyněk dračí (lat. Artemisia dracunculus) je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 60cm až 1m. Patří do čeledi hvězdnicovitých (lat. Asteraceae). Libuje si ve výhřavných stanovištích, které jsou chráněny před větrem. Vhodná půda pro pěstování pelyňku je vlhká, lehká písčitá až kamenitá s dostatečným obsahem vápníku.

 

Pelyněk pěstujeme ze semen, které umisťujeme do pařeniště již v průběhu března - dubna. Mladé rostlinky pelyňku přemisťujeme na záhon v květnu do sponu 60x60cm. Rostlinka má kulatý rýhovaný stonek, na němž vyrůstají zelené, úzké, dlouhé čárkované lístky. Listy pelyňku mají na spodní straně kanálky, kterými proudí vonné silice. Ty chutnají trpce, mírně pálí. Pelyněk dračí kvete drobnými žlutavými, později načervenalé kvítky v srpnu až říjnu. Jeho plody jsou nažky. Po každém sběru je vhodné půdu prohnojit, zrýt a vyplít

 

Před květem sbíráme listnaté výhonky pelyňku, které seřezáváme zhruba 10cm nad zemí, resp. seřízneme 2/3 rostliny, aby zbytek rostlinky mohl vyhnat nové výhonky. Odřezky byliny sušíme na vzdušném místě, ne na slunci proto, aby si zachovala svou světlezelenou barvu, typické aroma a chuť. Při umělém sušení je důležité dodržet maximální teplotu 35 ° C. Při nesprávném usušení má směs pelyňku zatuchlý zápach. Čerstvou rostlinku nakládáme do oleje nebo octa. 

 

 

 

květ estragonu

 

 

 

Esragon součástí provensálkého koření

Nať pelyňku používáme v kuchyni na dochucení zeleninových a luštěninových pokrmů, ryb, salátů, nádivek, ale i smetanových omáček. Je také součástí zmámého provensálkého koření, společně s rozmarýnem, bazalkou, tymiánem, levandulí, majoránkou, saturejkou a dobromyslí.

 

Netřeba zapomenout, že pokud smícháme čerstvé lístky s vodou a smrazíme je, můžeme ledové kostky využít pro přípravu míchaných nápojů. Pelyněk využíváme i při nakládání okurek a zelí. Pelyněk řadíme spolu s kerblíkem a petrželí do dekorativních bylinek.  

 

 

Pelyněk je typickým kořením pro tureckou a arménskou kuchyni a je oblíbenou součástí francouzské kuchyně. 

 

 

 

sušený pelyněk

 

 

 

Listy pelyňku obsahují vitamin A, C, jód, minerální soli a silici složenou z estragolu, felandrénu, třísloviny, hořčiny a další účiné látky. Účinky pelyňku jsou antiseptické a protikřečové. Čaj připravený z listů pelyňku působí na podporu chuti k jídlu, na celkové zlepšení trávení a na posílení imunity. Využívá se i při vápenatění tepen a při roztroušené skleróze. Kořeny estragonu působí proti bolestem zubů.

 

 

Čerstvý čaj je ale daleko přívětivější forma užívání, než žvýkát kořeny :)

 

 

Pelyněk dračí je kuchyňským kořením, ale i léčivou bylinkou. Pěstujeme ho ze semen v květináči nebo v bylinkových zahradách. Tato vonná a dekorativní bylinka má ráda hodně slunce, kamenitou nebo písčitou půdu. Kvete načervenalými kvítky od srpna do října. Má mnohostranné využití a příznivý vliv na lidský organismus...

 

 

 

 

od semínka po sekačku




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

Komentáře

Článek prozatím nikdo neokomentoval

Vylepši článek svým komentářem